TRE® - delavnice

TRE® (Tension & Trauma Release Exercises) - Vaje za sproščanje travm, stresa in napetosti

Ste se že kdaj tresli kot šiba na vodi? Zaradi strahu, treme, po poškodbi, ko ste izvedeli izredno hudo novico ali pa ste zadeli na Lotu?

Vsi imamo prirojeno sposobnost, da se je naše telo ob prekomernem vzburjenju sposobno tudi samo sprostiti z tako imenovanim nevrogenim tresenjem. To tresenje je povsem naravno in zdravilno za organizem. Se pa tega pogosto kar ustrašimo, ker je tresenje avtomatično in ga nimamo pod nadzorom. Tudi ne želimo, da nas drugi vidijo v takem stanju, ker jih ne želimo vznemirjati ali pa nam je neprijetno, nas je sram.

Ob vsaki nevarnosti, ne glede ali je fizična ali čustvena, je avtomatični obrambni odziv našega telesa zakrčenje mišic, ki nas nezavedno upogne v obrambno držo.

Hujša je travma, večja je stopnja skrčenja v našem telesu. Kako ta trenutek držite svoje rame? So sproščene ali so rahlo dvignjene? Vsaka napetost povzroči, da rame malo dvignemo.

Če po koncu nevarnosti ne preidemo v stanje sprostitve in se naše mišice kar naprej krčijo, povzročijo kopičenje stresa in napetosti.

Kadar doživite nek travmatičen dogodek, se začnete tresti. To je popolnoma naravno. Ustvarjeni smo tako, da po stresnem ali travmatičnem dogodku preidemo nazaj v sproščeno stanje z nevrogenim tresenjem, ki ga avtomatično sproži možgansko deblo brez naše volje.

Kaj mislite, zakaj se sodobnemu človeku to ne zgodi? Ker ni družbeno sprejemljivo, da se tresemo kot šiba na vodi. Kaj pa si mislimo o človeku, ki drhti? Z njim je nekaj narobe.

Ker je tresenje nekaj, kar se dogodi samodejno in tega ne želimo pokazati drugim ali nas je strah nekontroliranega stanja, to zadržimo v sebi. Podobno, kot zadržimo jok. Tako nerazrešen stres ostaja v našem telesu in prirojena sposobnost razrešitve napetosti je zatrta.

Tako napetosti, ki se kopičijo, sčasoma povzročajo težave tako na fizičnem kot na psihičnem nivoju.

Ko vklopimo mehanizem tresenja, naredi to, za kar je namenjen – po stresnem ali travmatičnem dogodku telo sprosti v naravno stanje, stanje umirjenosti in sprostitve.

Zato naredimo nekaj vaj, ki tresenje sprožijo. Vaje ne smejo povzročati bolečin, zato jih, če je potrebno, prilagodimo vsakemu posebej. Te vaje niso telovadne vaje. Z vajami samo pripravimo mišice na tresenje

Čeprav se tresenje začne izven našega zavestnega nadzora velja, da to tresenje lahko ustavimo kadar koli to želimo.

Prav vsi si lahko po travmi izboljšamo življenje (posttravmatska rast). Ali se bo to zgodilo ali ne, je odvisno od tega, ali se poglobimo v travmo in o njej razmišljamo, ali pa jo odrinemo, ker je preveč boleča.

TRE® vaj se lahko naučimo individualno ali v manjši skupini.

Delavnica je namenjena vsem, ki se želite naučiti na nežen, varen in popolnoma naraven način otresti odvečne napetosti in stresa iz telesa.

Individualno učenje metode TRE®

Individualno učenje z inštruktorjem TRE® traja 90 minut. Seznanili se boste z metodo TRE®, naučili se boste vaj in aktivirali nevrogeno tresenje. Naučili se boste tudi regulirati in voditi celoten proces.

Dobili boste lastno izkušnjo in vsa potrebna navodila za varno izvajanje vaj TRE®.

Skupinske delavnice Metode TRE®

Delavnica TRE® je namenjena vsem, ki se želite naučiti na nežen, varen in popolnoma naraven način otresti odvečne napetosti in stresa iz telesa.

Delavnica poteka v manjši skupini pod vodstvom certificirane inštruktorice TRE®.


Opozorilo:

TRE® se pogosto poučuje v skupini, vendar to ne velja za tiste posameznike, ki so hudo travmatizirani in so zaradi tega povsem onesposobljeni ali za osebe z zgodovino psihiatričnih bolezni. Ti posamezniki naj za vodstvo skozi vaje TRE® poiščejo pomoč strokovnjaka za duševne bolezni, ki je obenem tudi certificirani inštruktor za metodo TRE®.