TERAPIJE‎ > ‎

- Bownova terapija -

Kaj je?

Bownova terapija je nežna manualna tehnika, pri kateri terapevt z nežnim raztezanjem vezivnega tkiva v telo vnaša dražljaje. Telo se na dražljaje odzove z mehanizmom samoregulacije
Prične se vzpostavljati ravnovesje na mišičnem, nevrološkem, hormonalnem, limfnem in energetskem sistemu. 
Bownova terapija je edinstvena manualna tehnika, pri kateri gre tako za fizično kot energijsko stimuliranje telesa.

Kratka zgodovina

Tom Bowen


Pred skoraj petdesetimi leti je v Avstraliji Thomas Bowen pričel uporabljati način terapije, katero danes poznamo pod njegovim imenom.

Zaradi učinkovitosti je ta terapija zelo uspešna v Avstraliji, kjer je vključena v sistem zdravstvenega zavarovanja. Postaja vedno bolj znana in jo uspešno uporabljajo v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji.
Kako deluje?

Bownova terapija deluje po principu, da je telo somatično-emocionalna energetska celota, ki se lahko s pravilnimi dražljaji SAMOURAVNOVESI in OZDRAVI. Je naravna oblika zdravljenja z dotikom. Kljub nežnim prijemom je dinamična in zelo učinkovita manipulacija mehkega tkiva. Telesni dotik je kratek, traja le toliko, da z njim terapevt izzove dražljaje na posameznih delih telesa ter v določenem zaporedju. Nato se nekaj minut telesa ne dotika in s tem omogoči organizmu, da se odzove na terapevtovo stimulacijo. Samokorekcija se prične tako na telesnem kot na energetskem nivoju.

Bistvo terapije predstavljajo »Bownove poteze«, ki jih terapevti izvajamo na specifičnih lokacijah na mišicah in fasciji, tetivah in indirektno na živčnih ovojnicah. Začetni dražljaj vnesemo  preko površinske fascije (vezivnega tkiva), ki takoj prenese dražljaje na ostale regulatorne sisteme.

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje (del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem.

Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah.

Vezivno tkivo/fascija je tudi mesto, ki je pogosto opisano kot »dom naših čustev«, naše čustveno telo. Spomini na pretekle izkušnje ali poškodbe, negativne misli in čustva lahko ostanejo dolgo časa ujeti v vezivnem tkivu in sistemu meridianov. Ko se tkiva sprostijo, se lahko istočasno sprostijo te pozabljene zaviralne energije, ki pronicajo na površje in v našo zavest vstopijo med ali po bownovi terapiji.  Po obisku pri Bownovem terapevtu skoraj vedno pride do pozitivnih čustvenih reakcij (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.).    

Komu je namenjena?
Terapija je tako nežna, da jo lahko varno uporabimo pri ljudeh vseh starosti – od novorojenčkov do starejših ljudi, od športnikov do nosečnic. Terapija lahko tudi dopolnjuje načine zdravljenja, ki jih nudi moderna medicina.

Kdaj pomaga?
Bownova terapija v telesu spodbudi samozdravilne procese. Telo se nato ozdravi samo! Prirojena  zdravilna inteligenca samega telesa je edini pravi zdravilec, mi mu z Bownovo terapijo le priskočimo na pomoč.

Terapija je zelo učinkovita pri naslednjih vrstah težav:
 • bolečine v hrbtu,
 • bolečine v vratu (otrdelost vratu, športne poškodbe in poškodbe pri nesrečah),
 • glavoboli, migrene, sinusitis,
 • problemi s sklepi (bolečine, otekline, zmanjšana gibljivost) pri zamrznjeni rami, teniškem   komolcu, sindromu zapestnega kanala, bolečine v čeljustih (sindrom čeljustnega sklepa),
 • akutna in kronična utrujenost ter stres,
 • rehabilitacija po operacijah (posebno na hrbtenici in sklepih),
 • motnje v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonalnem sistemu (astma, zaprtje, lajšanje težav med nosečnostjo in po porodu),
 • stanje po možganski kapi (rehabilitacija),
 • nevrodegenerativna obolenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolezen),
 • duševna napetost, blažja depresija, anksioznost,
 • detoksifikacija zasvojenih z alkoholom in drogami (pomaga pri sproščanju in hitrejšem odstranjevanju kemičnih snovi iz telesa).
Načrt terapij

Terapija je zelo učinkovita, ponavadi zadostuje že 3 – 6 terapij, da se stanje izboljša. Odvisno od števila in zapletenosti težav (akutne ali kronične).

Rezultati so očitni na fizični, emocionalni in energetski ravni. Bownova terapija najbolje deluje samostojno, lahko pa jo uspešno vključimo v obravnavo z drugimi oblikami zdravljenja.

Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 5-7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Terapija traja od 30 minut do ene ure.


Kaj se dogaja z mojim telesom po terapiji?


Terapija je polna presenečenj, ki pa se ne končajo po zaključeni terapiji, temveč se klientu  razkrivajo včasih še naslednjih pet do deset dni. 
Bownov terapevt gleda na odzive kot nekaj pozitivnega, saj gre za jasno sporočilo telesa, da aktivno išče novo ravnovesje ter ima dovolj rezervne energije, da lahko to opravi. Pri večini ljudi bodo odzivi blagi ali jih sploh ne bo. 
Odzivi telesa so običajno najbolj zaznavni po prvi in včasih tudi drugi terapiji.Nekaj najbolj pogostih odzivov med in po izvajanju Bownove terapije:

 • Občutek globoke sproščenosti in dobrega počutja, ki se pogosto pojavi že nekaj minut po začetku izvajanja Bownove terapije. Ker je celotni proces zelo pomirjevalen, ni nič neobičajnega, če klient med izvajanjem terapije celo zaspi. Nasploh velja, da se klienti počutijo bolj sproščene in precej manj pod pritiskom.
 • Delna ali popolna ublažitev bolečine je eden od tipičnih učinkov Bownove terapije; do nje pride hitro in je pogosto trajna. Do ublažitve pride med izvajanjem terapije, v nekaj urah ali v naslednjih dneh.
 • Bownova terapija hitro pomaga pri sproščanju mehkega tkiva, zaradi česar se zmanjša pritisk na vretenca, medvretenčne ploščice in hrbtenične živce. Klienti, ki so daljši čas trpeli zaradi napetosti in bolečin v hrbteničnem predelu, velikokrat izjavijo, da se počutijo po terapiji svobodnejši, lažji, višji in bolj gibljivi.
 • Veliko klientov pripoveduje o različnih občutkih v telesu, kot so na primer mravljinčavost, toplota, krčenje ali trzanje mišic, pretok energije v dele telesa, ki jih terapevt ni stimuliral, občutki breztežnosti ali lebdenja. Občutki pri vseh izvajanjih terapije niso nujno enaki;  nekateri ne občutijo nič, pa je njihov odziv na terapijo vseeno pozitiven.
 • Poslabšanje navzočega problema je najbolj pogosta reakcija po Bownovi terapiji. Med tem časom je  potrebno izkazati  potrpežljivost in nežnost do sebe ter se ravnati po navodilih terapevta. Običajno takšno stanje ne traja  dlje kot 24 – 48 ur. Telo v procesu  samouravnava stare poškodbe in vzorce, ki smo jih mi zavestno popolnoma pozabili.
 • Običajno je tudi pogostejše uriniranje, saj se iz telesa izločajo odvečne tekočine in toksini, ki so bili ujeti v tkivih. Morda bo nekomu teklo iz nosu ali bo imel druge znake prehlada, čeprav se bo na splošno dobro počutil. Telo samo izbere najbolj primeren sistem, preko katerega se čisti.
 • Mnogi klienti so po koncu Bownove terapije polni energije, drugi so zaspani in utrujeni. Treba je prisluhniti, kaj nam telo sporoča in slediti  »napotkom«, ki jih želi posredovati.
Moram tudi jaz kaj storiti?

Po terapiji je priporočljivo popiti več vode. Telesa ne preobremenjujte s pretirano fizično aktivnostjo. Po končanem ciklusu terapij je pomembno skrbeti za svoje zdravje, kar pa je včasih težko, če ni na recept. Nekaj od tega pa vsak lahko zmore. Če že ne boste vrhunski športnik, pa se držite vsaj teh nekaj osnovnih navodil:
 • Odpovejte se razvadam (nikotin, alkohol, kava, droge) ali pa jih vsaj močno omejite.
 • Jejte manj mesa in živalskih beljakovin, pa več surovega sadja in zelenjave.
 • Popijte dovolj vode.
 • Vsak dan se vsaj 30 minut gibajte na svežem zraku.
 • Skrbite za osebno higieno.
 • Ne gojite starih zamer in se spravite z vsemi ljudmi.
 • Nikoli ne pojdite spat sprti. Vedno se pogovorite in pomirite.
 • Radi se imejte in več se smejte.
Saj ni tako težko.
Če pa je to za vas »mala malica«, potem ste na dobri poti. Le tako naprej.