TERAPIJE‎ > ‎

- TRE -

TRE - Trauma Releasing Exercises

TRE so vaje za sproščanje travm, stresa in napetosti iz telesa

Ste se že kdaj tresli kot šiba na vodi? Zaradi strahu, treme, po poškodbi, ko ste izvedeli izredno hudo novico ali pa ste zadeli na Lotu?

Vsi imamo prirojeno sposobnost, da se je naše telo ob prekomernem vzburjenju sposobno tudi samo sprostiti z tako imenovanim nevrogenim tresenjem. To tresenje je povsem naravno in dobro za organizem. Se pa tega pogosto kar ustrašimo, ker je tresenje avtomatično in ga nimamo pod nadzorom. Tudi ne želimo, da nas drugi vidijo v takem stanju, ker jih ne želimo vznemirjati ali pa nam je neprijetno, nas je sram.


TRE - Trauma Releasing Exercises - Vaje za sproščanje travm, stresa in napetosti

TRE delavnice in skupinska izvajanja TRE pri REMEDIO
TRE delavnica

TRE delavnica za sproščanje stresa, napetosti in travme iz telesaDelavnica je namenjena vsem, ki se želite naučiti na nežen, varen in popolnoma naraven način otresti odvečne napetosti in stresa iz telesa. 

        
Program:


1. del

 
2. del
 
  Predstavitev TRE

        1. izvajanje vaj in nevrogenega tresenja

  Izkušnje in razlaga procesa nevrogenega tresenja

        Zaključek 1. dela delavnice


  
  Izkušnje in razlaga odzivov na nevrogeno tresenje

2. izvajanje vaj in nevrogenega tresenja

  Izkušnje in navodila za izvajanje TRE

         Zaključek delavnice


V kotizacijo je vključeno: knjižica Vaje za sproščanje travme (16 strani) avtorja TRE metode dr. Davida Bercelija in napitki ter prigrizki med odmorom.


OMEJITVE UDELEŽBE: Udeležba skupinske delavnice zaradi varnostnih razlogov ni primerna za osebe z duševnimi težavami, osebami z težjo zgodovino travmatičnih dogodkov in za nosečnice.


Prijave

Mesto na delavnici si rezervirajte na e-naslov info@remedio.si

Ob prijavi dobite vse informacije o programu delavnice. V Sloveniji je dr. David Berceli vodil delavnico TRE leta 2012 in o metodi TRE za Slovenijo posnel nekaj kratkih video posnetkovki so last TRE Slovenija.

Video YouTube - video je last TRE Slovenija

                              

TRE uporablja že na tisoče ljudi po vsem svetu kot učinkovito orodje za odstranitev kroničnega travmatskega stresa, telesne napetosti in čustvene travme

Prav tako je hitro postal priljubljen način za sprostitev od vsakdanjega stresa, napetosti in tesnobe, ki nastaja od vsakodnevnih pritiskov življenja.

TRE je razvil dr. David Berceli z namenom, da bi posamezniki lahko sprostili odvečno napetost. Zavestno aktiviramo refleksni mehanizem sproščanje napetosti, ki nam je vsem prirojen.

  

Video YouTube - video je last TRE Slovenija

Ob vsaki nevarnosti, ne glede ali je fizična ali čustvena, je avtomatični obrambni odziv našega telesa zakrčenje mišic, ki nas nezavedno upogne v obrambno držo

Hujša je travma, večja je stopnja skrčenja v našem telesu. Kako ta trenutek držite svoje rame? So sproščene ali so rahlo dvignjene? Vsaka napetost povzroči, da rame malo dvignemo.

Če po koncu nevarnosti ne preidemo v stanje sprostitve in se naše mišice kar naprej krčijo, povzročijo kopičenje stresa in napetosti.

Video YouTube - video je last TRE Slovenija


Kadar doživite nek travmatičen dogodek, se začnete tresti. To je popolnoma naravno. Ustvarjeni smo tako, da po stresnem ali travmatičnem dogodku preidemo nazaj v sproščeno stanje z nevrogenim tresenjem, ki ga avtomatično sproži možgansko deblo brez naše volje

Kaj mislite, zakaj se sodobnemu človeku to ne zgodi? Ker ni družbeno sprejemljivo, da se tresemo kot šiba na vodi. Kaj pa si mislimo o človeku, ki drhti? Z njim je nekaj narobe.

Ker je tresenje nekaj, kar se dogodi samodejno in tega ne želimo pokazati drugim ali nas je strah nekontroliranega stanja, to zadržimo v sebi. Podobno, kot zadržimo jok. Tako nerazrešen stres ostaja v našem telesu in prirojena sposobnost razrešitve napetosti je zatrta. 

Tako napetosti, ki se kopičijo, sčasoma povzročajo težave tako na fizičnem kot na psihičnem nivoju.

 

Video YouTube - video je last TRE Slovenija


Glavni namen metode je sprožiti prirojeno, naravno in zdravilno nevrogeno tresenje

ki sprosti stres, napetost in travmo.


Ko vklopimo mehanizem tresenja, naredi to, za kar je namenjen – po stresnem ali travmatičnem dogodku telo sprosti v naravno stanje, stanje umirjenosti in sprostitve.

 

Zato naredimo nekaj vaj, ki tresenje sprožijo. Vaje ne smejo povzročati bolečin, zato jih, če je potrebno, prilagodimo vsakemu posebej. Te vaje niso telovadne vaje. Z vajami samo pripravimo mišice na tresenje

Čeprav se tresenje začne izven našega zavestnega nadzora velja, da to tresenje lahko ustavimo kadar koli to želimo.

Prav vsi si lahko po travmi izboljšamo življenje. Ali se bo to zgodilo ali ne, je odvisno od tega, ali se poglobimo v travmo in o njej razmišljamo, ali pa jo odrinemo, ker je preveč boleča.


Ko se vaj TRE naučite in jih tudi razumete, te postanejo odlično orodje za samopomoč, ki vam bo koristno služilo celo življenje. TRE se lahko naučite pri usposobljenem inštruktorju ali na delavnici.

Zaradi rednega zmanjševanja učinkov stresa boste imeli veliko večjo možnost za bolj uravnoteženo, mirno, zadovoljno in zdravo življenje.

Video YouTube - video je last TRE SlovenijaKer ozdravitev poteka na številnih različnih ravneh, kar posledično pripomore k zmanjševanju stresa in napetosti v telesu, TRE prinaša tudi sekundarne koristi, ki zajemajo mnoga področja našega življenja, ki jih navajamo v nadaljevanju:
 • Blagodejne učinke TRE je mogoče občutiti takoj.
 • TRE iz telesa pomaga odstraniti globoko zadržano fizično napetost, kar  celotnemu organizmu omogoči boljše ravnovesje, v katerem vsi njegovi sistemi bolje delujejo.
 • TRE lahko prinese olajšanje vsakomur, ki je izkusil kakršnokoli travmo v kateremkoli obdobju svojega življenja. Kopičenje posledičnih vzorcev travmatskih izkušenj se lahko prične že ob rojstvu in nadaljuje skozi vse življenje.
 • TRE koristi posameznikom, ki se soočajo s trenutnim ali dolgotrajnejšim stresom, imajo težave s spanjem ali se počutijo utrujene in brez energijeTRE namreč spodbudi globlji in mirnejši spanec.
 • TRE pomagajo blažiti tudi pretirane čustvene odzive in sprošča um, kar lahko posamezniku olajša soočanje z vsakodnevnimi zahtevami.
 • TRE je izjemno koristna tudi za posameznike, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo (Posttraumatic stress disorder - PTSD), ki sledi nerazrešeni travmi. Posameznik namreč vedno znova podoživlja travmatični dogodek. Takšno stanje navadno traja še dolgo po končanem dogodku. Posttravmatsko stresno motnjo lahko sprožijo razni dražljaji, ki spominjajo na travmatičen dogodek in pogosto tudi situacije, ki jih posameznik ne more nadzorovati in na videz nimajo nobene povezave s trenutnim dogajanjem.
 • TRE pomaga zmanjševati bolečine in prekomerno napetost v mišičnem sistemu in izboljšuje našo držo in gibljivost.
 • TRE posamezniku pomaga pri hitremu razreševanju travm v situacijah, kot so naravne katastrofe ali vojne, kar pomeni, da dejansko zmanjšuje možnost za kasnejši nastanek posttravmatske stresne motnje. TRE je bila uspešno uporabljena kot orodje za samopomoč pri posameznikih, ki so se nahajali v vojnih območjih po vsem svetu, travmatiziranih vojakih, ki so se vračali iz vojne, pri reševalcih, policistih, gasilcih in zdravstvenem osebju.
 • TRE je mogoče učinkovito uporabljati tudi v postopku okrevanja pri športnikih in po vseh športnih aktivnostih.
 • Z redno vadbo nam TRE pomaga pridobiti občutek mirnosti, manjše zaskrbljenosti in večje prizemljenosti. Redno izvajanje TRE nas naredi bolj čustveno odporne in stabilne.
 • TRE lahko izboljša vsa naša razmerja. Z zmanjšanjem ali odstranitvijo konfliktov znotraj nas samih, se vse manj konfliktov pojavlja tudi v naših medosebnih odnosih.
 • TRE je mogoče vključiti v manualne terapije (Bownova terapija, masaža, akupresura, kiropraktika, akupunktura, pilates in joga).
 • TRE so lahko zelo koristne tudi pri obvladovanju stresa, ki je povezan z delom  (policisti, vojaki, gasilci, medicinsko osebje, izobraževanje). TRE se lahko uvede v podjetja in organizacije in tako pomaga zmanjševati stres na delovnem mestu in posledično odsotnost z dela med zaposlenimi.  

TRE je preprosta in cenovno dostopna ter učinkovito deluje pri ponovni vzpostavitvi oziroma »oživitvi« človeškega telesa, srca in duha …


Opozorilo:
TRE se pogosto poučuje v skupini, vendar to ne velja za tiste posameznike, ki so hudo travmatizirani in so zaradi tega povsem onesposobljeni ali za osebe z zgodovino psihiatričnih bolezni. Ti posamezniki naj za vodstvo skozi vaje TRE poiščejo pomoč strokovnjaka za duševne bolezni, ki je obenem tudi certificirani inštruktor za metodo TRE.