TERAPIJE‎ > ‎

- EFT -

Kaj je?

Emotional Freedom Techniques (tehnike čustvene svobode).

EFT je ena od oblik akupresure za nevtralizacijo negativnih čustev in eno najkoristnejših odkritij v zdravstvu v zadnjih 100 letih.

Video YouTubeKratka zgodovina

Priznani psiholog, dr. Callahan, je pred dvajsetimi leti odkril vpliv energijskih motenj na fobije in je po mnogih uspešnih rezultatih razvil tehniko, ki jo je poimenoval »Thought field therapy– TFT ali Terapija miselnega polja«.
Tehniko je kasneje poenostavil Callahanov učenec Gary Craig, in jo širokosrčno predal javnosti. EFT je proces njegovega dolgoletnega dela in predanosti energijskemu zdravljenju ki ga želi deliti s čim večjim številom ljudi po svetu.
http://www.emofree.com/

Kako deluje?

Telo je električno – EKG, EEG, EMG. Meridiani so telesni električni krogotok. Energija, ki se pomika po meridianih, napaja naš energijski sistem. Če to poteka neovirano, smo zdravi, fizično in psihično. Če je pretok energije moten ali blokiran, se pojavijo simptomi negativnih čustvenih obremenitev, fizične bolečine in kasneje bolezni.

Med osnovnim procesom EFT z nežnim trkanjem ali tapkanjem stimuliramo določene akupunkturne točke na obrazu, prsnem košu in rokah. Istočasno se osredotočimo na problem, ki nas muči in ocenimo intenzivnost čustvenih ali fizičnih obremenitev, ki so del problema.

To tapkanje stimulira energijo v meridianih, vzpodbudi in uravnovesi pretok in tako nevtralizira negativne čustvene obremenitve, na katere smo se osredotočili. Zgodijo se mentalni premiki. Čustva, ki so nas težila, izginejo, se razblinijo. Spomin na dogodek ostane, a o njem lahko razmišljamo bolj trezno. Skupaj z emocionalno-miselnimi premiki pogosto izginejo tudi fizični simptomi.

Stimulacija točk povzroči spremembe v neuravnovešenem energijskem polju, ki je bilo ustvarjeno ob negativni izkušnji.

Komu je namenjena?

EFT metoda je primerna za vse. Tudi otroci jo imajo zelo radi, saj jim pomaga pri premagovanju strahov.

Kdaj pomaga?

EFT metoda je nov pristop in v svetu jo uporablja vedno več terapevtov (psihoterapevti, psihologi, zdravstveni delavci, manualni in energijski terapevti, menadžerji, trenerji, športniki, študentje...).

EFT je čudovita metoda za samopomoč.

EFT metodo uporabimo pri:
  • Vseh oblikah negativnih občutkov (jeza, žalost, zaskrbljenost, ljubosumje,  sramežljivost…) in naših omejujočih prepričanj, ki nas držijo ujete v svojih okvirih.
  • Vseh oblikah strahu (pred temo, letenjem, javnimi nastopi, izpiti),
  • Fobijah (pred kačami, pajki, višino, zaprtim prostorom…),
  • Travmah (fizične in psihične),
  • Fizičnih simptomih (bolečine, težave s telesno težo, glavoboli, migrene, astma, previsoka mišična tenzija, pred in med porodom…),
  • Čustvenih blokadah pri športu, učenju,
  • Zasvojenostih (hrana, tobak, alkohol, spolnost, šport…),
  • Stresu, anksioznosti,
  • Nespečnosti, nočnih morah,
  • Krepitvi samozavesti.
Naša negativna čustva in negativni miselni vzorci so največje zavore, ki nam ne dopuščajo, da bi bili to, kar smo lahko; da bi razvili svoje talente.

Posnetek predavanja EFT v družini na vseslovenskem dnevu za tapkanje 10. marca 2012 
Renata Radič-Berglez     tukaj


Povezave
Več na originalni strani ustanovitelja EFT metode g. Garyja Craiga.

EFT priročnik